Friday, 2 May 2014

'Nila' Setitik

Salam Alaikum,
Alhamdulillah kali ini telah diberi kesempatan untuk post something..setelah sekian lama blog ni kesunyian...
Oh ye..ada sesiapa yang tak tau apa itu 'ujala'...alahh..budak asrama femes la dengan benda ni...alaaaa yang biru2 kan baju tu...nila ke niler...hahhaa..tau kannn
Waktu cuti sem haritu..duk pi cuci baju..baju kaler oren ungu biru hitam...hahaha...tapi ibu kata jangan campur baju putih nnt lekat warna lain sekali...pastu ibu pesan jangan lupa cuci baju putih jugak...okay then.. 
Tengah duduk2 me'nila' baju..teringat pulak cikgu bm kat sekolah dlu tentang pepatah melayu kita..."kerana nila setitik..rosak susu sebelanga"... pehh 'HEBAT' nya 'nila' ni..tapi bukan ke kalau dalam pepatah melayu 'nila' ni akan merosakkan susu SELURUHNYA...tapi keadaan yang tengah aku lakukan ni berlainan dengan apa pepatah melayu tu.

Actually, bukan nak merosakkan pepatah melayu tu..tapi keadaan ini berbeza...sebab "kerana nila setitik..biru baju SELURUHNYA" HEBAT betul penangan nila ni.. 
Keadaan yang berbeza menyebabkan nila ni dipandang 'HEBAT' ataupun HEBAT...kalau diberi setitik nila ni pada susu..habis rosak susu tu..tapi kalau diletakkan setitik nila tu pada air untuk baju..terus biru baju tersebut...
Pengaruh pada setitik nila itu tersendiri untuk menjadikan HEBAT  nya nila itu dalam kelompok nya...atau menjadikan HEBAT yang sebenarnya pada yang sekelilingnya..Terpulang pada setiap individu yang akan memperngaruhi sekeliling mereka dengan menjadikan dirinya hebat pada segi negatif nya ataupun hebat dari segi positifnya..yang secara tidak langsung keran SETITIK itu tadi memberi impak negatif pada sekelilingnya ataupun positif di sekellilingnya..fikirkan~~

Seorang kawan saya penah bercerita satu cerita..sorang budak ni..dia hndk berdakwah..then dia pun berdakwah, mulanya pada keluarga dia..lepastu kawan2 dia..tapi macam xjadi..tapi..budak ini tetap xputus asa..dia tetap nak berdakwah jugak..jadi dia berdakwah pada masyarakat sekeliling dia..tapi tetap xdapat jugak...dan dia tetap xputus asa...jadi dia terus berdakwah untuk negeri dia dan negara dia..tapi masih gagal..jadi budak ni pun berfikir balik..
Ahhhh...baru dia tahu akan kesalahan dia...yang dia lupa utuk berdakwah untuk diri dia sendiri..in syaa allah kalau ubah diri kita dahulu..in syaa allah sekeliling kita akan berubah...

P/S : Jadilah kamu nila yang setitik yang mendatangkan kbaikan pada sekeliling kamu..bukan memudaratkan sekeliling kamu..:)
Sedikit perkongsian yang xseberapa ni..semoga terinspirasi kerana islam dan rabbNya..in syaa allah..wallahua'lam bisawwab.
 

 

Monday, 25 November 2013

Inside Outside

Salam alaikum
Am I that right to say this? Hmm.. Saya pernah bertanya pada kawan saya...I will update blog lepas aku buat bnde tu..then baru aku boleh gtau orang lain sruh buat jugak..then she said...klau kite bersama2 berubah kearah kebaikan xsalah kan...so...here i am...
Bkn niat sbnar saya utk kamu semua berubah tapi..lebih kepada hendak berkongsi..kkk
Lets move on to the topic..."Dont judge book by its cover".. "dont judge people by its look"...'dont judge the driver by its car"...
Ikut psikologi...manusia ni lebih mempercayai pada benda yang dia nampak...dripada benda ghaib...contohnya... aku percaya ape yang aku nampak...even orang jahiliyyah pun tanye kita (orang islam) mana tuhan yang ita sembah..sebab diorang xnampak ape yg kita sembh..
 
 But that not the main things yg nk dikongsikan...ok la...ape pandangan korang bile nampak perempuan yang berpurdah??? first impression mesti kate...diorang ni baik ni, banyak ilmu, kurang buat dosa... of course la kan da tutup litup mesti la ade semua tu...
Heyy aipp deyy...come on dont jump into conclusion that early... even she was like that...x semestinya dia sempurna..everyone not perfect right..once die buat salah mesti nak memperlekehkan...jangan camtu...dia bukan malaikat lepas pakai purdah..xbuat dosa selamanya...she is still a human being..
But it was very interesting if the tudung labuh one keep that attitude as that tudung..covered and sopan...maksud nya lagi menarik kalau sesorang tu menjadi seperti luarannya...kereta lawa dah lawa..kalau bawak dgan penuh manner skit itu lagi better..if muke lawa dah..kalau prckapan tu sopan...lagi lawa kan...  
But it doesnt mean kalau kat luaran tu buruk dlaman nya pun buruk..maksud xsmestinya muka orang yang bengis tu hati die pun bengis...that person also had a good-heart meh...
Tuntasnya...try to change your mind thinking....dont judge as you look it might different as you thought....(suka hati je tukar idioms :P )..dan xperlu buat konklusi awal sangat tntang seseorang you might regret it...wallahu a'lam..

Friday, 25 October 2013

Your gaze, lower it!

Salam alaikum
Alhamdulilah baru diberi kesempatan harini nak menulis blog ni...Maaflah msih kekurangan ilmu nak berkongsi...huhu 
Biaselah kiter ni ade mate ade telinga ade mulut selalu menggunakan nikmat ni dengan 'sebaik-baik' nya..however(cehh) 'sebaik' mana tah kita gunekan nikmat Allah SWT bagi ni??? (hmm..piker2 la yer)
Cause of what I tell you this...because this is really important..ade la sorang ni nama diberi Bedah..dia ni seorang yang menutup aurat tudung nyer labuh...ok la nak dijadikan cerita..after class(cerita leh wat teladan) *lebih kurang kol 4 petang camtu*...dia berjalan seorang diri..dengan hati girang untuk balik ke rumah dia..terpiker2 dia boring betul...kebetulan sedang Bedah ni berjalan pulang...ade la sekumpulan mamat tengah bejalan jugak..dri arah bertentangan...hmm..confirm2 selisih ni...

Hati dia ni murmur jap... 
"sape uh(sekumpulan mama td) nak tengok sikit...hensem x.. "
"eh jangan tengok lah..cube perangai tu elok sikit"
 "la first glance je..boleh kan..hehee..rezki2"
Ok la...set..depan lagi sikit aku nak tengok dorang..sedang on the way nak angkat pandangan ni....pehhh...cahaya matahari silau terpancar lalu tertempek kat muka dia ni...cepat-cepat dia alih pandangan(xtahan ngan cahaya matahari tu) dan terus berjalan...ehh..baru perasan...dia dah terlepas nak tengok all mamat2 tadi... "Alamak...terlepas nak tengok mamat2 tadi"- Bedah.
You know what...she is kind girl which always Satan whispered to her to do some of bad thing.., but Our lovely Lord Allah SWT always send something to protect her from doing bad thing..dengan cahaya matahari tadi terus dia alihkan pandangan...
Firman Allah s.w.t bermaksud : "Katakanlah (wahai Muhammad) kepada orang-orang lelaki yang beriman supaya mereka menundukkan pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka. Yang demikian itu lebih suci bagi mereka sesungguhnya Allah Amat Mendalam PengetahuanNya tentang apa yang mereka kerjakan".  
"Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menundukkan pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya". (Surah an-Nur ayat 30-31)
Seperti kita sume tau..manusia ni iman lemah, rapuh, fragile...senang je dihasut dan terhasut..in syaa allah by lowering your gaze...korang akan dapat hikmah disebalik ape kebaikan yang korang cube lakukan...


Semoga kita sume dapat menjaga niikmat2 yang diberi Allah...dengan sebaik baik baiknya iaitu mata kita...sesungguhnya orang buta itu tidak akan ditanya oleh Allah akan matanya..tetapi yang celik inilah Allah akan bertanya kembali akan apa yang kita lakukan atas nikmat yang Dia berikan....
Wallahu a'lam bissawab... semoga mendapat kita semua mendapat hikmahNya...