Friday, 25 October 2013

Your gaze, lower it!

Salam alaikum
Alhamdulilah baru diberi kesempatan harini nak menulis blog ni...Maaflah msih kekurangan ilmu nak berkongsi...huhu 
Biaselah kiter ni ade mate ade telinga ade mulut selalu menggunakan nikmat ni dengan 'sebaik-baik' nya..however(cehh) 'sebaik' mana tah kita gunekan nikmat Allah SWT bagi ni??? (hmm..piker2 la yer)
Cause of what I tell you this...because this is really important..ade la sorang ni nama diberi Bedah..dia ni seorang yang menutup aurat tudung nyer labuh...ok la nak dijadikan cerita..after class(cerita leh wat teladan) *lebih kurang kol 4 petang camtu*...dia berjalan seorang diri..dengan hati girang untuk balik ke rumah dia..terpiker2 dia boring betul...kebetulan sedang Bedah ni berjalan pulang...ade la sekumpulan mamat tengah bejalan jugak..dri arah bertentangan...hmm..confirm2 selisih ni...

Hati dia ni murmur jap... 
"sape uh(sekumpulan mama td) nak tengok sikit...hensem x.. "
"eh jangan tengok lah..cube perangai tu elok sikit"
 "la first glance je..boleh kan..hehee..rezki2"
Ok la...set..depan lagi sikit aku nak tengok dorang..sedang on the way nak angkat pandangan ni....pehhh...cahaya matahari silau terpancar lalu tertempek kat muka dia ni...cepat-cepat dia alih pandangan(xtahan ngan cahaya matahari tu) dan terus berjalan...ehh..baru perasan...dia dah terlepas nak tengok all mamat2 tadi... "Alamak...terlepas nak tengok mamat2 tadi"- Bedah.
You know what...she is kind girl which always Satan whispered to her to do some of bad thing.., but Our lovely Lord Allah SWT always send something to protect her from doing bad thing..dengan cahaya matahari tadi terus dia alihkan pandangan...
Firman Allah s.w.t bermaksud : "Katakanlah (wahai Muhammad) kepada orang-orang lelaki yang beriman supaya mereka menundukkan pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka. Yang demikian itu lebih suci bagi mereka sesungguhnya Allah Amat Mendalam PengetahuanNya tentang apa yang mereka kerjakan".  
"Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menundukkan pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya". (Surah an-Nur ayat 30-31)
Seperti kita sume tau..manusia ni iman lemah, rapuh, fragile...senang je dihasut dan terhasut..in syaa allah by lowering your gaze...korang akan dapat hikmah disebalik ape kebaikan yang korang cube lakukan...


Semoga kita sume dapat menjaga niikmat2 yang diberi Allah...dengan sebaik baik baiknya iaitu mata kita...sesungguhnya orang buta itu tidak akan ditanya oleh Allah akan matanya..tetapi yang celik inilah Allah akan bertanya kembali akan apa yang kita lakukan atas nikmat yang Dia berikan....
Wallahu a'lam bissawab... semoga mendapat kita semua mendapat hikmahNya...

2 comments:

  1. assalamualaikum..nak copy ayt al quran tu blh?...

    ReplyDelete
  2. waalaikumussalam..boleh silakan :)

    ReplyDelete